Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Czekoladowe brownie z bakłażanem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bezglutenowe, mocno czekoladowe, zdrowe i pyszne brownie z bakłażanem. Idealny deser dla małych i dużych, dla całej rodziny :)

Czekoladowe brownie z bakłażanem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Czekoladowe brownie z bakłażanem

 

 

 

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g )

 

  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej ( 100 g )

 

 

 

 

  • 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • posypka, cukier puder lub bita śmietana do dekoracji

Sposób przygotowania:

Czekoladowe brownie z bakłażanem
Z umytych bakłażanów odcinamy twarde części, końcówki. Wkładamy je do garnka z wodą, i gotujemy około 10 - 15 minut. Gdy już będą miękkie, ugotowane, wyciągamy z wody,czekamy aż wystygną, obieramy ze skorki i kroimy w kostkę , następnie miksujemy blenderem na jednolita masę.

Na garnek w którym gotowały się bakłażany nakładamy rondelek, do rondelka dodajemy połamaną czekoladę oraz miód, rozpuszczamy i dodajemy do bakłażanów wraz z kakao. Wszystko raz jeszcze miksujemy.

W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy do masy bakłażanowo - czekoladowej wraz z solą,, proszkiem do pieczenia oraz aromatem pomarańczowym. Wszystko razem jeszcze raz miksujemy, dodajemy migdały, mieszamy.

Tak przygotowana masę wlewamy do foremki ( u mnie silikonowa w kształcie serca ) i wkładamy do piecyka nagrzanego do 180 C, piekąc przez około 40 minut.

Gotowe ciasto podajemy z dodatkami ( bita śmietana, cukier puder ) lub bez . Smacznego :)  
Czekoladowe brownie z bakłażanem
bakłażany gotujemy do miękkości, obieramy ze skory
Czekoladowe brownie z bakłażanem
Ugotowane miksujemy na jednolita masę do ciasta
Czekoladowe brownie z bakłażanem
Dodajemy jajka, czekoladę, migdały, miksujemy
Czekoladowe brownie z bakłażanem
Ciaste wlewamy do silikonowej foremki i pieczemy
Czekoladowe brownie z bakłażanem
Tak wygląda upieczone
Czekoladowe brownie z bakłażanem
Pysznie i zdrowo :) Polecam !