kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 841]

Brownie z solonym karmelem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto jest ciężkie, wilgotne i „zakalcowate” a przede wszystkim baaardzo czekoladowe. Solony karmel nieco przełamuje słodycz wypieku. Idealny z filiżanką espresso :)

Brownie z solonym karmelem

Składniki:

Brownie z solonym karmelem

podstawowe

 

 

  • ganache czekoladowy:
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki 36%
  • 170 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Brownie z solonym karmelem
Mąkę wymieszać z solą, następnie przesiać i odłożyć.

Masło umieścić w garnuszku, podgrzać, wyłączyć palnik i dodać czekoladę, wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić.

W drugim naczyniu lekko roztrzepać całe jajka z cukrem. Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać do połączenia. Następnie dodać przesianą mąkę z solą, wymieszać i przelać do formy o wymiarach 25cm x 25cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec przez 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni C (lub chwilę dłużej). Gotowe brownie jest lepkie w środku (czekolada oblepia patyczek), ale na patyczku włożonym w środek ciasta nie powinno być śladów surowego ciasta. 

Solony karmel:

W małym garnku z grubym dnem umieścić cukier, miód i wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się składników. Gotować aż karmel będzie bursztynowo – złoty a następnie zdjąć z palnika. Dodać masło i śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia. Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy palnika, okoły minuty, mieszając. Dodać około ½ łyżeczki grubo mielonej soli. Wystudzić. Zgęstniałą masę wyłożyć na brownie.

Czekoladowy ganache:

Do małego garnka wlać kremówkę, podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę i wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego.

Ganache wylać na schłodzoną masę karmelową. Umieścić w lodówce, do stężenia.

Tagi:

ciasto brownie