Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1029]

Brownie z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To ciasto jest prawdziwą bombą kaloryczną, ale zapewniam, że jest warte grzechu. Intensywnie czekoladowy smak ciasta świetnie współgra z truskawkową nutą.

Brownie z truskawkami

Składniki:

Brownie z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Brownie z truskawkami

ETAP 1:

Brownie z truskawkami
Czekoladę i masło roztapiamy razem w rondelku

Czekoladę łamiemy na kostki i umieszczamy w garnuszku razem z posiekanym masłem. Roztapiamy i lekko studzimy.

ETAP 2:

Brownie z truskawkami
Jajka ubijamy na puszystą masę, miksujemy z cukrem

Jajka ubijamy na puszystą masę, miksujemy z cukrem.

ETAP 3:

Brownie z truskawkami
Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem

Do jajek ubitych z cukrem dodajemy powoli czekoladę z masłem, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i kakao przesiane przez sito, miksujemy. Otrzymane ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy.

ETAP 4:

Brownie z truskawkami
Na wierzchu ciasta układamy plasterki truskawek

Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy, kroimy na kawałki, układamy je na cieście i dociskamy.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. Pieczemy ok. 40 minut, sprawdzając patyczkiem (ciasto powinno lekko oblepiać patyczek).

Ostudzone ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.