Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Kawowy placek z kremem budyniowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowy biszkopt przekładany kremem budyniowym. dodatek kawy nadaje niezwykłego smaku i aromatu. Temu ciastu nie można się oprzeć. Doskonały na letnie popołudnie w gronie najbliższych.

Kawowy placek z kremem budyniowym

Składniki:

Kawowy placek z kremem budyniowym

na ciasto

  • 200 g mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 10 g kawy rozpuszczalnej
  • 4 jajka

na krem

dodatkowo

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g masy kajmakowej

Sposób przygotowania:

Kawowy placek z kremem budyniowym
Jajka z cukrem ubijam na puszystą masę. Dodaje miękkie masło. daje ucieram do powstania puszystej masy. Mąkę, proszek do pieczenia, kawę rozpuszczalną i kakao. Przesiewam. Dodaje do masy suche składniki. Miksuję. Kwadratową formę do pieczenia smaruje masłem i obsypuję bułką tartą. Przelewam ciasto. Piekę około 50 minut w 180 stopniach. Studzę.

300 ml mleka zagotowuję z cukrem. W 200 ml mleka rozpuszczam obie mąki, budyń i żółtka. Dodaje do gotującego się mleka. Gotuję gęsty budyń. Studzę. Miękkie masło ucieram na puch. Dodaje partiami zimny budyń. Gotowy krem chłodzę 30 minut w lodówce.

Ciasto kroje na pół. Na dolnej warstwie smaruje kajmak, następnie krem budyniowy. Przykrywam drugim blatem. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Polewam wierzch ciasta. Posypuje wiórkami kokosowymi. Chłodzę w lodówce przez dwie godziny.