WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Sernik śnieżka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik śnieżka czyli sernik na zimno z sera wiaderkowego ze Śnieżką, na biszkoptach i z galaretką. Pyszny, lekki, puszysty.

Sernik śnieżka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik śnieżka

 

  • ok. 20 sztuk okrągłych biszkoptów
  • 500g sera na sernik z wiaderka
  • 1 opakowanie "Śnieżki"
  • 200ml mleka
  • 2 galaretki przezroczyste o smaku winogronowym
  • 2 galaretki poziomkowe

Sposób przygotowania:

Sernik śnieżka

ETAP 1:

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dnie ułożyć okrągłe biszkopty. Można je dodatkowo nasączyć mlekiem jeśli są twarde. 2 galaretki winogronowe rozpuścić w 00ml gorącej wody i wystudzić.

Do miski wlać 200ml mleka, wsypać śnieżkę i ubijać 5 minut na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodać ser biały i zmiksować do połączenia. Na koniec wlać powoli zimną galaretkę winogronową i wymieszać.

Masę serową przelać na biszkopty i wstawić do lodówki do stężenia. 2 galaretki poziomkowe przygotować według instrukcji na opakowaniu i wystudzić.

Tężejące przelać na sernik i ponownie schłodzić.

Sernik śnieżka
Schłodzony sernik śnieżka wyjęty z tortownicy
Sernik śnieżka
Masa serowa wylana do tortownicy na biszkopty
Sernik śnieżka
Śmietana śnieżka ubita z zimnym mlekiem w misce
Sernik śnieżka
okrągłe biszkopty ułożone na dnie tortownicy