WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Sernik z jabłkiem i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny sernik na herbatnikach pełnoziarnistych, z jabłkiem, cynamonem i chrupiącą kruszonką. Szybki do zrobienia.

Sernik z jabłkiem i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z jabłkiem i kruszonką

 

  • ok.10 herbatników (użyłam pełnoziarnistych)
  • 500 g sera na sernik z wiaderka
  • 0,5 szkl. cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy bez cukru na 0,5 l mleka
  • 1 jajko
  • 1 jabłko
  • cynamon do smaku
  • Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 100 g maki pszennej tortowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 g cukru kryształu

Sposób przygotowania:

Sernik z jabłkiem i kruszonką

ETAP 1:

Okrągłą tortownicę o średnicy 20 cm lub inną formę o podobnych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki. Ser biały zmiksować z cukrem zwykłym, cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym. Następnie zmiksować z jajkiem i wyłożyć na herbatniki.

Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne. Jabłko pokroić w kostkę ok. 1,5 cm x 1,5 cm i wymieszać z odrobiną cynamonu. Wyłożyć na masę serową.

Składniki kruszonki wymieszać ze sobą do uzyskania okruchów. Posypać ciasto. Piec 55 minut w temp. 180 stopni.

Po upieczeniu wystudzić a najlepiej schłodzić w lodówce.

Sernik z jabłkiem i kruszonką
Wystudzony sernik z jabłkiem i kruszonką wyjęty z formy
Sernik z jabłkiem i kruszonką
Sernik posypany kruszonką gotowy do pieczenia
Sernik z jabłkiem i kruszonką
Masa serowa posypana pokrojonym jabłkiem wymieszanym z cynamonem
Sernik z jabłkiem i kruszonką
Masa serowa wyłożona na herbatniki ułożone w tortownicy