BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Brukselka w cieście z dodatkiem majonezu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam na przekąskę smaczną brukselkę w cieście. Smażona na gorącym tłuszczu smakuje wyśmienicie. Polecam.

Brukselka w cieście z dodatkiem majonezu Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Brukselka w cieście z dodatkiem majonezu

 

  • ciasto;
  • mąka pszenna 3 łyżki,
  • mąka ziemniaczana 1/2 łyżki,
  • jajka 2 szt,
  • jogurt naturalny 1 łyżka,
  • majonez 1 łyżka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
  • dodatkowo ;
  • brukselka około 300 g,
  • cukier 1/2 łyżeczki,
  • sól 1/2 łyżeczki,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Brukselka w cieście z dodatkiem majonezu
Brukselkę oczyszczamy, odcinamy końcówki, zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut z dodatkiem soli i cukru.

Po ugotowaniu brukselkę odsączamy na sicie.

Ciasto ;

Składniki na ciasto wkładamy do naczynia i miksujemy na jednolitą gestą masę.

Odsączoną, ugotowaną brukselkę zamaczamy w cieście i smażymy w głębszej patelni na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony.

Po usmażeniu brukselkę wyjmujemy na papierowy ręcznik w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Brukselka w cieście z dodatkiem majonezu
Brukselkę po oczyszczeniu zalewamy wodą i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości
Brukselka w cieście z dodatkiem majonezu
Składniki na ciasto wkładamy do pojemnika
Brukselka w cieście z dodatkiem majonezu
Wszystkie składniki miksujemy na gładką gęstą masę
Brukselka w cieście z dodatkiem majonezu
Ugotowaną ,odsączoną z wody brukselkę zamaczamy w cieście i smażymy na gorącym oleju z każdej strony
Brukselka w cieście z dodatkiem majonezu
Usmażona brukselka gotowa do podania domownikom