Medyta

Medyta

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Brukselka w śmietanie z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szukasz pomysłu na szybką kolację? Nie masz pomysłu na brukselkę? Prosty przepis na pyszne i tanie danie.

Brukselka w śmietanie z makaronem

Składniki:

Brukselka w śmietanie z makaronem

 

  • 800g brukselki
  • 6 małych marchewek
  • ok.300g makaronu nitki
  • 125 ml śmietany
  • 2 łyżki bazyliowego pesto (lub 5 świerzych listków bazylli drobno posiekanych)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Brukselka w śmietanie z makaronem
Brukselkę myjemy, obrywamy przyschnięte liście (jeśli są) i odcinamy końcowy kawałek głąba. Marchewki umyć, obrać i pokroić w grube paski. Gotować warzywa około 8-10 minut aż zmiękną. Odcedzić. Śmietanę zmieszać z pesto lub świerzą bazylią i posolić. Na patelni podgrzać odrobinę oleju, wrzucić ugotowane warzywa i smażyć około 5 minut aż brukselka nabierze złotego koloru. Pod koniec duszenia dodać śmietanę, wymieszać i jeszcze chwilę razem dusić. Doprawić do smaku.Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.