Sposób przygotowania:
Drobiowe kieszonki z kremową brukselką
Malutkie, mrożone brukselki ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Filety oczyścić, umyć, powycierać papierowym ręcznikiem.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną drobno cebule, lekko zrumienić, potem dodać ugotowane brukselki, lekko podsmażyć z cebulą, następnie wlać 1/2 szklanki śmietanki oraz 2 łyżki śmietany kwaśnej.
Wsypać po około 1 łyżki suszonej natki oraz lubczyku, i dusić razem jakieś 5 minut.
Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Filety rozcinamy ostrym nożem z tej grubszej strony by powstały "kieszonki", do każdej nakładamy przygotowana brukselkę w śmietanie.
Następnie rozcięte boki filetów delikatnie zszywamy. Tak przygotowane filety można zostawić na kilka godzin lub całą noc w lodowce, na drugi dzień będą bardziej aromatyczne i kruche.
Druga łyżkę oleju rozgrzewamy na patelni, na rozgrzany olej kładziemy masze filetowe kieszonki z brukselka i je zrumieniamy.
Gdy filety będą zrumienione, dolewamy resztę słodkiej śmietanki oraz 1/2 szklanki wody i na małym ogniu dusimy filety w sosie przez około 10- 20 minut.
Filety powinny być pięknie zrumienione. Z gotowych, filetowych kieszonek ściągamy delikatnie nitkę.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną drobno cebule, lekko zrumienić, potem dodać ugotowane brukselki, lekko podsmażyć z cebulą, następnie wlać 1/2 szklanki śmietanki oraz 2 łyżki śmietany kwaśnej.
Wsypać po około 1 łyżki suszonej natki oraz lubczyku, i dusić razem jakieś 5 minut.
Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Filety rozcinamy ostrym nożem z tej grubszej strony by powstały "kieszonki", do każdej nakładamy przygotowana brukselkę w śmietanie.
Następnie rozcięte boki filetów delikatnie zszywamy. Tak przygotowane filety można zostawić na kilka godzin lub całą noc w lodowce, na drugi dzień będą bardziej aromatyczne i kruche.
Druga łyżkę oleju rozgrzewamy na patelni, na rozgrzany olej kładziemy masze filetowe kieszonki z brukselka i je zrumieniamy.
Gdy filety będą zrumienione, dolewamy resztę słodkiej śmietanki oraz 1/2 szklanki wody i na małym ogniu dusimy filety w sosie przez około 10- 20 minut.
Filety powinny być pięknie zrumienione. Z gotowych, filetowych kieszonek ściągamy delikatnie nitkę.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)