Sposób przygotowania:
Muffinki z serem i szynkąSkłądniki suche:
1. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól i pieprz.
2. Wymieszaj wszystko razem.
3. Szynkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do miski.
4. Oddziel 100 g sera i dodaj do szynki.
5. Wszystko razem wymieszaj i odstaw.
Składniki mokre:
1. Jajka wbij do osobnej miski i roztrzep widelcem.
2. Dodaj mleko i olej.
3. Wszystko razem wymieszaj i wlej do miski ze składnikami suchymi.
4. Ponownie wymieszaj.
Przygotowanie do pieczenia:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
2. Blaszkę na muffinki wypełnij 12 papilotkami. Można dodać odrobinę masła do każdej lub spryskać olejem, żeby ciasto nie przywierało.
3. Nakładaj do papilotek ciasto, mniej więcej do 3/4 wysokości i posyp po wierzchu resztą startego sera.
4. Piecz ok 20 min, aż będą złote na wierzchu.
5. Po upieczeniu odstaw do ostudzenia, ale nie całkowitego. Najsmaczniejsze są ciepłe.
Smacznego:)