Sposób przygotowania:
Brukselka z wedzonką
Brukselkę oczyścić, umyć. Boczek wędzony chudy pokroić w kostkę i obrumienić w rondelku. Skwarki wyjąć, a na wytopiony tłuszcz wrzucić pokrajaną w kostkę drobną cebulę i dusić, aż się zeszkli. Wówczas wrzucic do rondla brukselkę i dodać 1/2 szklanki wody. Mieszając dusić około 10 minut. Następnie dodać ocet, cukier, goprczycę sól i pieprz, przykryć garnek i na maleńkim ogniu dusić 15 minut. Zdjąć przykrywkę, w razie potrzeby dolać odrobinę wody i mieszając dusić, aż brukselka będzie miękka. Tuż przed podaniem wrzucić skwarki z wędzonki, wymieszać i podtrzymać na ogniu aby sie zagrzały. Podawać z puree ziemniaczanym.