Sposób przygotowania:
Tarta z brukselką
Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojone w kostkę, ochłodzone masło. Dosypać 1/4 łyżeczki soli, wbić jajko. Składniki wymieszać łopatkami miksera. Następnie szybko zagnieść ciasto ręcznie. Zawinąć w folię i ochładzać w lodówce około 1 godzinę. W tym czasie oczyścić brukselkę, głąbki ponacinać na krzyż. Wrzucić do wrzątku, posolić. Gotować 12-15 minut. Następnie odcedzić, dobrze osaczyć. Boczek pokroić w kosteczkę. Wysmażyć na chrupko na patelni bez tłuszczu. Dodać posiekaną cebulę i razem smażyć. Resztę jajek zmiksować z mlekiem. Przyprawić na ostro solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciasto rozwałkować na placek o średnicy 34 cm. Formę do tarty nasmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą, wylepić przygotowanym ciastem. Na nim ułożyć brukselkę wymieszaną z boczkiem i cebulą. Zalać mlekiem zmiksowanym z Jajkami. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i piec 50-60 minut. Bekon pokroić w paski, wysmażyć na chrupko na patelni bez tłuszczu. Udekorować nimi tarte przed podaniem.