mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Brukselka z gruszkami marynowanymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Znakomita przekąska na każdą okazję

Brukselka z gruszkami marynowanymi

Składniki:

Brukselka z gruszkami marynowanymi

 

  • 250g brukselki
  • 2 jabłka
  • 4 marynowane gruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżych listków szałwii
  • szczypta cukru pudru

Sposób przygotowania:

Brukselka z gruszkami marynowanymi
Brukselkę oczyścić, umyć i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, ostudzić. Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę, skropić marynatą z gruszek. Gruszki osączyć, pokroić w paseczki. Czosnek obrać, opłukać, przecisnąć przez praskę i rozetrzeć ze szczyptą soli. Listki szałwii opłukać, osuszyć. W miseczce umieścić szałwię, oliwę, ocet, czosnek, szczyptę soli, pieprzu. Zmiksować na gładką emulsję. Brukselkę, jabłka i gruszki wymieszać, polać sosem, dokładnie połączyć. Wstawić do lodówki na 30minut i podawać.