gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Brukselka z kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

tak przygotowaną brukselkę z kiełbasą podaję na obiad z ziemniakami

Brukselka z kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brukselka z kiełbasą

 

  • 450 gram mrożonej brukselki
  • 3-4 sztuki kiełbasy śląskiej
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki octu
  • 7 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól

Sposób przygotowania:

Brukselka z kiełbasą
Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut od momentu wrzenia. Wylewamy na cedzak, przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Zimne przekrawamy na pół lub kroimy w ćwiartki. Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na 3 łyżkach oliwy. (ok.10 minut). Do podsmażonej kiełbasy dodajemy brukselkę oraz drobno posiekany szczypiorek. Mieszamy. W małej miseczce mieszamy ocet, oliwę (4 łyżki), musztardę i majeranek. Sos wlewamy do kiełbasy i brukselki i całość podsmażamy przez chwilę. Podajemy z ziemniakami.
Brukselka z kiełbasą
Gotujemy brukselkę, odcedzamy i przekrawamy na pół.
Brukselka z kiełbasą
Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na 3 łyżkach oliwy. (ok.10 minut).
Brukselka z kiełbasą
Do podsmażonej kiełbasy dodajemy brukselkę oraz drobno posiekany szczypiorek. Mieszamy.
Brukselka z kiełbasą
W małej miseczce mieszamy ocet, oliwę (4 łyżki), musztardę i majeranek. Sos wlewamy do kiełbasy i brukselki i całość podsmażamy przez chwilę.