kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Brukselka z musztardą i miodem!!

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Brukselka, nielubiana zwykle przez moje ludziki w wersji ufo-znika z talerza nie wiadomo kiedy

Brukselka z musztardą i miodem!!

Składniki:

Brukselka z musztardą i miodem!!

 

  • 300 dkg młodych brukselek
  • 2 łychy miodu
  • 2 łychy musztardy, najlepiej zmieszać miodową z francuską-:)
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 400 ml dobrego, najlepiej własnej roboty wywaru warzywnego

 

  • można ewentualnie:
  • 1 posiekana grubo cebulka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki, proszek do pieczenia

Sposób przygotowania:

Brukselka z musztardą i miodem!!
Brukselki oczyszczamy, odcinamy im dupki i kroimy na pół. Przygotowujemy wywar, wstawiając go na gaz, dodając 1/3 łyżki soli, pieprz do smaku, miód i musztardę.
Rozgrzewamy patelnię z olejem i na porządnie rozgrzanej przesmażamy nasze brukselki przez około 4 minuty. Odcedzamy z tłuszczu i wrzucamy do wywaru gotując jeszcze około 10 min, do miękkości. Odcedzamy i podajemy.

Jak wspomniałam, takie brukselki smakują posypane prażoną cebulką. Pokrojoną cebulkę obtaczamy w mące wymieszanej z ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy do zbrązowienia. Posypujemy nasze brukselki lub cokolwiek innego-:)

Tagi:

brukselka