kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1356]

Gulasz z indyka z papryką i brukselką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny i rozgrzewający gulasz. Przygotowany z mięsa drobiowego z dodatkiem brukselki i papryki. Polecam na obiad lub na ciepłą kolację.

Gulasz z indyka z papryką i brukselką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z indyka z papryką i brukselką

 

  • 400 g mięsa z indyka
  • 1/2 łyżeczki soli do mięsa
  • 1/2 łyżeczki pieprzu do mięsa
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku do mięsa
  • 1 łyżka oleju do mięsa
  • 0,5 l wody
  • 1 duża żółta papryka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 200 g brukselki
  • 6 łyżek śmietanki 30 %
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Gulasz z indyka z papryką i brukselką
Mięso myjemy i osuszamy z wody, kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miski. Posypujemy przyprawami i wlewamy olej. Mieszamy i odstawiamy.

Paprykę myjemy i osuszamy z wody i kroimy. Usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w dużą kostkę. Marchew obieramy i myjemy, kroimy w talarki. Cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki.

Mięso smażymy przez 5 minut na rozgrzanym oleju i przekładamy do gotującej się wody. Pokrojone warzywa smażymy przez kilka minut i dokładamy do mięsa. Brukselki czyścimy i myjemy, dokładamy do gulaszu. Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku.
Gulasz z indyka z papryką i brukselką
Umyte i obraną warzywa kroimy na małe kawałki.
Gulasz z indyka z papryką i brukselką
Pokrojone warzywa przesmażamy na rozgrzanym oleju.
Gulasz z indyka z papryką i brukselką
Mięso z indyka smażymy na rozgrzanym oleju.
Gulasz z indyka z papryką i brukselką
Gulasz gotujemy do miękkości warzyw i mięsa.