Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Brukselka z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciekawe zestawienie warzyw

Brukselka z papryką

Składniki:

Brukselka z papryką

 

  • 1 kg oczyszczonej brukselki,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 strąki czerwonej papryki,
  • 1 łyżka mąki,
  • 150 ml śmietany,
  • 3 łyżki masa,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Brukselka z papryką
Brukselkę umyć i ugotować w osolonej i lekko pocukrzonej wodzie. Osączyć. Paprykę umyć pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Przesmażyć na nim cebulę i paprykę (ok. 5 min.), nie dopuszczając do zrumienienia. Zalać śmietaną wymieszaną z mąką. Dusić do miękkości warzyw. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Sosem polać ugotowaną brukselkę.Podawać jako samodzielne danie z białym pieczywem lub jako dodatek do smażonych i gotowanych mięs.