kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 700]

Brukselka w sosie z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na brukselkę w sosie z boczkiem. Polecam jako pyszny dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie.

Brukselka w sosie z boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brukselka w sosie z boczkiem

 

  • 25 dag brukselki
  • 80 gram parzonego boczku
  • 1 szklanka wody
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżeczka mąki
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

Brukselka w sosie z boczkiem
Do garnka wlewamy szklankę wody i zagotowujemy. W międzyczasie brukselkę czyścimy i myjemy, przekładamy na cedzak i odsączamy. Do gotującej się wody wkładamy brukselkę i gotujemy do miękkości.

Boczek kroimy w kosteczkę i wkładamy do garnka gdy brukselka jest miękka.

Do słoiczka wlewamy wodę i dodajemy mąkę, mieszamy. Przelewamy do garnka, dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Na samym końcu dolewamy śmietankę.
Brukselka w sosie z boczkiem
Oczyszczoną brukselkę myjemy i odsączamy.
Brukselka w sosie z boczkiem
Brukselkę wkładamy do gotującej się wody.
Brukselka w sosie z boczkiem
Parzony boczek kroimy w kosteczkę i wkładamy do garnka.
Brukselka w sosie z boczkiem
Brukselkę gotujemy z boczkiem, dodajemy przyprawy.