mikasia

mikasia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

brukselki w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

fajny dodatek do dania głównego:)

brukselki w cieście Więcej zdjęć (3)

Składniki:

brukselki w cieście

 

Sposób przygotowania:

brukselki w cieście
Ugotować brukselkę w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. W miseczce rozmieszać przesianą mąkę i żółtko, dodać sól, pieprz i łyżkę oleju.Dodawać także ok. 3 łyżek zimnej wody.Całość wymieszać do uzyskania masy o konsystencji dość gęstej. W osobnej miseczce ubić białko na pianę i następnie przełożyć ją do miski z ciastem. Całość wymieszać na gładką masę i w tej masie zanurzać ostudzone brukselki. Smażyć w gorącym tłuszczu aż będą rumiane.
brukselki w cieście
brukselki jeszcze na patelni, każda sztuka wygląda inaczej
brukselki w cieście
gotowe zielone główki przebijają spod ciasta, rumiane i chrupiące