Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Bruschetta na niedzielne śniadanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tym razem wersja śniadania "witaminowo - zdrowo - light". Włoska bruschetta - grzanka z pomidorami, czosnkiem i bazylią.

Bruschetta na niedzielne śniadanie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bruschetta na niedzielne śniadanie

 

  • chleb tostowy lub ciabata
  • pomidory (wychodzi ok. jednego pomidora średniej wielkości na 3 grzanki)
  • duży ząbek czosnku
  • garść listków bazylii
  • świeżo starty parmezan
  • odrobina przyprawy włoskiej
  • łyżka oliwy do posmarowania tostów

Sposób przygotowania:

Bruschetta na niedzielne śniadanie
Pomidory obierz ze skóry, wytnij gniazda nasienne, a sam miąższ pokrój w kostkę i odstaw na sitku aż odcieknie. Czosnek posiekaj w cieniutkie płatki, bazylię rozdrobnij rękoma. Kromki chleba podpiecz w tosterze lub piekarniku. Posmaruj oliwą i nakładaj na nie wymieszane odcedzone pomidory z czosnkiem i ziołami, posyp przyprawą włoską i startym parmezanem. Włóż do nagrzanego (180 stopni) piekarnika - górne grzałki, i zapiekaj, aż ser się rozpuści.
Bruschetta na niedzielne śniadanie
Użyj, bo są u nas, pomidorów "bawole serce"
Bruschetta na niedzielne śniadanie
Podstawa dobrej bruschetty to dobre składniki
Bruschetta na niedzielne śniadanie
Opieczone kromki smaruj pomidorami, posyp serem i zapiekaj