Sposób przygotowania:
Bruschetta z pomidorami i chipsami z bakłażana
Chipsy: Bakłażana pokroić w bardzo cieniutkie plasterki. Ułożyć na ręczniku papierowym i posolić. Przykryć także papierowym ręcznikiem , by puściły gorzkie soki. Odczekać ok. 20min. Na głęboki rozgrzany olej wrzucać porcjami talarki, uprzednio delikatnie obtoczone w mące. Smażyć do zezłocenia i odsączyć na ręczniku papierowym.
Bruschetta: Piekarnik nagrzać do 180*C z termoobiegiem. Bagietkę pokroić w ukośne kromeczki. Czosnek "zmiażdżyć" i wymieszać z 3 łyżkami oliwy (ew. oleju). Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z oregano i bazylią. Posolić. Wstawić na chwilę do lodówki.
Kromeczki posmarować czosnkową oliwą i wstawić do piekarnika na ok. 6min. Po tym czasie wyciągnąć i ułożyć na każdej ser, pomidory i chipsy z bakłażana.
Zapiekać jeszcze do momentu rozpuszczenia sera.
Bruschetta: Piekarnik nagrzać do 180*C z termoobiegiem. Bagietkę pokroić w ukośne kromeczki. Czosnek "zmiażdżyć" i wymieszać z 3 łyżkami oliwy (ew. oleju). Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z oregano i bazylią. Posolić. Wstawić na chwilę do lodówki.
Kromeczki posmarować czosnkową oliwą i wstawić do piekarnika na ok. 6min. Po tym czasie wyciągnąć i ułożyć na każdej ser, pomidory i chipsy z bakłażana.
Zapiekać jeszcze do momentu rozpuszczenia sera.