thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Przekąski w śródziemnomorskim stylu

Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Włoskie śniadanko, kolacja lub po prostu przekąska

Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

Składniki:

Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

 

  • 6 kromek chleba bawarskiego lub innego dobrego, pszennego chleba
  • 1 duży pomidor
  • 10-12 kuleczek mozzarelli
  • 2 łyżeczki listków tymianku
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól morska prowansalska
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Bruschetta z pomidorami i mozzarellą
Pomidora zalać wrzątkiem, usunąć skórkę. Pokroić w kosteczkę (bez pestek). Mozzarellki pokroić w plasterki, czosnek rozdrobnić. Wszystkie składniki wymieszać w miseczce z oliwą, solą i szczyptą pieprzu - nałożyć obficie na kromki chleba. Piec w temp 180 stopni - do momentu roztopienia się sera i przypieczenia skórki chleba. Gotowe można jeszcze posypać tymiankiem

Tagi:

chleb pomidory