SUPERPRZEPIS

Bryndzylki z żurawiną i kasztanami

  • 2
  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Bryndzylki z żurawiną i kasztanami

Bryndzylki to góralskie pieczone pierożki z ziemniaczanym ciastem i nadzieniem z bryndzy i tartego oscypka... Moja wersja to luźna wariacja na temat.

Składniki:

Bryndzylki z żurawiną i kasztanami

Farsz:

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Bryndzylki z żurawiną i kasztanami

Etap 1

Bryndzylki z żurawiną i kasztanami
Upieczone obrane pokrojone kasztany i posiekana żurawina.

Wszystkie ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości, ostudzić i obrać.
Farsz:
Kasztany umyć, osuszyć, naciąć z wypukłej strony na krzyż. Ułożyć je na blasze naciętą stroną do góry. Kasztany piec w 200 stopniach przez ok. 15-20 minut, następnie je ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Żurawinę posiekać.

Etap 2

Bryndzylki z żurawiną i kasztanami
Rozgnieciony widelcem ugotowany ziemniak przełożony do miski.

Jednego dużego ziemniaka rozgnieść i przełożyć do miski.

Etap 3

Bryndzylki z żurawiną i kasztanami
Tarty oscypek i bryndza dodane do ziemniaka.

Oscypka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ewentualnie można go zastąpić żółtym wędzonym serem), dodać go razem z bryndzą do ziemniaka. Dodać też jajko, dokładnie rozetrzeć.

Etap 4

Bryndzylki z żurawiną i kasztanami
Kasztany żurawina i natka dodane do serowo ziemniaczanej masy.

Do masy dodać pieczone kasztany, żurawinę, posiekaną natkę, trochę pieprzu (użyłam kolorowego) i odrobinę soli (z solą uważać, bo bryndza jest dość słona).

Etap 5

Bryndzylki z żurawiną i kasztanami

Wszystko starannie wymieszać.

Etap 6

Bryndzylki z żurawiną i kasztanami

Ciasto: Pozostałe ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać do nich żółtko, olej, trochę soli i pieprzu. Stopniowo dosypując mąkę zagnieść gładkie ciasto.

Etap 7

Bryndzylki z żurawiną i kasztanami

Ciasto podzielić na 9-10 części (można na więcej, wtedy bryndzylki będą mniejsze). Z każdej uformować kulę, następnie mocno ją spłaszczyć. Na środku umieścić sporo farszu, złożyć na pół, skleić brzegi ciasta. Podczas formowania pierożków ręce podsypywać mąką, żeby ciasto się do nich nie kleiło.

Etap 8

Bryndzylki z żurawiną i kasztanami

Bryndzylki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem, posypać czarnuszką.

Etap 9

Bryndzylki z żurawiną i kasztanami

Piec je w 190 stopniach przez ok. 30-35 minut na złoty kolor. Podawać na ciepło np. jako dodatek do barszczu lub z dodatkiem dowolnego sosu jako samodzielne danie.