Sposób przygotowania:
Bryndzylki z żurawiną i kasztanamiEtap 1
Wszystkie ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości, ostudzić i obrać.
Farsz:
Kasztany umyć, osuszyć, naciąć z wypukłej strony na krzyż. Ułożyć je na blasze naciętą stroną do góry. Kasztany piec w 200 stopniach przez ok. 15-20 minut, następnie je ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Żurawinę posiekać.
Etap 2
Jednego dużego ziemniaka rozgnieść i przełożyć do miski.
Etap 3
Oscypka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ewentualnie można go zastąpić żółtym wędzonym serem), dodać go razem z bryndzą do ziemniaka. Dodać też jajko, dokładnie rozetrzeć.
Etap 4
Do masy dodać pieczone kasztany, żurawinę, posiekaną natkę, trochę pieprzu (użyłam kolorowego) i odrobinę soli (z solą uważać, bo bryndza jest dość słona).
Etap 5
Wszystko starannie wymieszać.
Etap 6
Ciasto: Pozostałe ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać do nich żółtko, olej, trochę soli i pieprzu. Stopniowo dosypując mąkę zagnieść gładkie ciasto.
Etap 7
Ciasto podzielić na 9-10 części (można na więcej, wtedy bryndzylki będą mniejsze). Z każdej uformować kulę, następnie mocno ją spłaszczyć. Na środku umieścić sporo farszu, złożyć na pół, skleić brzegi ciasta. Podczas formowania pierożków ręce podsypywać mąką, żeby ciasto się do nich nie kleiło.
Etap 8
Bryndzylki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem, posypać czarnuszką.
Etap 9
Piec je w 190 stopniach przez ok. 30-35 minut na złoty kolor. Podawać na ciepło np. jako dodatek do barszczu lub z dodatkiem dowolnego sosu jako samodzielne danie.
Magdalena88
niezły kąsek
Ciekawe, ciasto ziemniaczane i ten farsz z ciekawych składników:) chętnie bym spróbowała takich pierożków.