SUPERPRZEPIS

Gościnne pierogi z ziemniakami

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Gościnne pierogi z ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Nawet zwykłe pierogi z ziemniakami mogą być gościnnym daniem .

Składniki:

Gościnne pierogi z ziemniakami

 

  • 2 szklanki mąki + mąka do posypywania
  • 1,2 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • 4 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
  • 1 cebula średniej wielkości
  • kilka łyżek oleju
  • pieprz mielony lub przyprawa piri-piri
  • 20 dag wędzonki
  • 1 duży pomidor
  • 2 listki sałaty strzępiastej
  • garść usiekanego szczypioru
  • garść usiekanej natki pietruszki ( z miętą i bazylią - co mamy w domu )

 

Sposób przygotowania:

Gościnne pierogi z ziemniakami
Obrać i ugotować ziemniaki- zrobić z nich puree .Pokroić drobno i usmażyć na rumiano na oleju cebulę .Wymieszać z ziemniakami i doprawić solą i pieprzem .Podzielić na 20 porcji .Zrobić ciasto zalewając wrzącą wodą mąkę ze szczyptą soli i wymieszać łyżką .Ugnieść ciasto i podzielić na 20 części ,Kawałki ciasta rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek ( lub rozwałkować i wycinać szklanką kółka Lepić pierogi .Gotować w osolonym wrzątku po kilka sztuk aż wypłyną .Wyjmować łyżką cedzakową i ostudzić . Jeśli chcemy by pierożki wyglądały ozdobnie wycinamy je w ząbki ( nożyczkami ) . Przed podaniem podgrzewamy w gorącej wodzie . Zrobić okrasę : Wytopić skwarki z wędzonki . Dorzucić pokrojonego drobno pomidora i połowę usiekanych ziół . Posypać szczyptą pieprzu lub przyprawy piri -piri. Chwilę dusić .Włożyć podgrzane pierogi i ogrzewać kilka minut . Podawać polewając okrasą i posypane zieleniną . Takie pierogi smakują zupełnie inaczej . A co najważniejsze są bardzo tanie .Robimy je na zapas , a potem wykorzystujemy do doprawienia to co mamy w domu ( zioła jakie mamy , wędzonkę lub kawałek kiełbasy , pomidora lub kawałek papryki )
Gościnne pierogi z ziemniakami
Jak już wszystko jest przygotowanie to nawet robienie pierogów jest szybkie i proste
Gościnne pierogi z ziemniakami
Wytopić na skwareczki wędzonkę , dodać zioła i pomidor
Gościnne pierogi z ziemniakami
Ugotowane , wystudzone pierogi można ozdobić wycinając ozdobnie brzegi w rąbki
Gościnne pierogi z ziemniakami
Pierogi po podgrzaniu wyłożyc na okrasę i chwilę razem ogrzewac by przeszły smakiem