Sposób przygotowania:
Gościnne pierogi z ziemniakami
Obrać i ugotować ziemniaki- zrobić z nich puree .Pokroić drobno i usmażyć na rumiano na oleju cebulę .Wymieszać z ziemniakami i doprawić solą i pieprzem .Podzielić na 20 porcji .Zrobić ciasto zalewając wrzącą wodą mąkę ze szczyptą soli i wymieszać łyżką .Ugnieść ciasto i podzielić na 20 części ,Kawałki ciasta rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek ( lub rozwałkować i wycinać szklanką kółka Lepić pierogi .Gotować w osolonym wrzątku po kilka sztuk aż wypłyną .Wyjmować łyżką cedzakową i ostudzić . Jeśli chcemy by pierożki wyglądały ozdobnie wycinamy je w ząbki ( nożyczkami ) . Przed podaniem podgrzewamy w gorącej wodzie . Zrobić okrasę : Wytopić skwarki z wędzonki . Dorzucić pokrojonego drobno pomidora i połowę usiekanych ziół . Posypać szczyptą pieprzu lub przyprawy piri -piri. Chwilę dusić .Włożyć podgrzane pierogi i ogrzewać kilka minut . Podawać polewając okrasą i posypane zieleniną . Takie pierogi smakują zupełnie inaczej . A co najważniejsze są bardzo tanie .Robimy je na zapas , a potem wykorzystujemy do doprawienia to co mamy w domu ( zioła jakie mamy , wędzonkę lub kawałek kiełbasy , pomidora lub kawałek papryki )
msewka
anemon