gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 842]

Brzoskwinie w syropie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Brzoskwinie w syropie to świetna propozycja zamknięcia owoców lata w słoik. Do ciasta w zimę jak znalazł.

Brzoskwinie w syropie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Brzoskwinie w syropie

 

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie w syropie
Brzoskwinie obieramy. Dla ułatwienia możemy zanurzyć brzoskwinie w wrzątku na 3 minuty.

Kroimy na pół wyjmujemy pestkę.

Brzoskwinie możemy zostawić w połówkach lub podzielić na mniejsze części. Ja dzieliłam na cztery.

W garnku gotujemy 3 litry wody wraz z cukrem, dodajemy sok z cytryny.

Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.

Brzoskwinie układamy do słoików i zalewamy gorącym syropem i zakręcamy.

Słoiki wstawiamy do garnka z ściereczką na dnie.

Wlewamy gorącą na 3/4 wysokości słoika.

Pasteryzujemy 10 minut od zagotowania (słoiki 500 ml ).

Słoiki wyjmujemy i ustawiamy do góry dnem do wystudzenia.

Smacznego ;)
Brzoskwinie w syropie
Brzoskwinie możemy zostawić w połówkach lub podzielić na mniejsze części. Ja dzieliłam na cztery.
Brzoskwinie w syropie
Brzoskwnie układamy do słoików i zalewamy gorącym syropem.
Brzoskwinie w syropie
Słoiki wyjmujemy i ustawiamy do góry dnem do wystudzenia.