madzia_lena

madzia_lena

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Torcik sezonowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Torcik urodzinowy z sezonowymi owocami, zachwyca smakiem. Słodka rozkosz kremowa i kwaśne sezonowe owoce. Wszystkie własnoręcznie zbierane z naszego ogrodu :)

Torcik sezonowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Torcik sezonowy

 

  • Biszkopt :
  • 5 jaj
  • 110 g mąki
  • 160 g cukru
  • 30 g kakao
  • Krem mascarpone :
  • 500 ml śmietany 30%
  • 500 g mascarpone
  • Cukier do smaku
  • Żelka malinowa (1 porcja)
  • 200 g malin
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Cukier do smaku
  • Krem maślany :
  • 190 g masła
  • 75 g śmietany kremówki
  • 150 g czekolady

Sposób przygotowania:

Torcik sezonowy
1. Biszkopt czekoladowy 

Białka ubijamy na sztywną pianę dodając łyżka po łyżce cukier. Gdy białka będą ubite dodajemy na najniższych obrotach żółtka. Mąkę z kakaem przesiewamy przez sitko i mieszamy z masą jajeczną. Pieczemy w 170°C przez ok. 30 minut. 

2. Żelka owocowa

Świeże maliny przesmażamy na patelni, dodajemy cukier do smaku. Blendujemy, chwilę czekamy aż owoce przestygną i dodajemy żelatynę. Mieszamy i wlewamy do formy wyłożonej folią spożywczą. Chowamy do lodówki. Czekamy aż zastygnie.

3. Krem z mascarpone 

Ubijamy śmietanę na sztywno dodając cukru do smaku, pod koniec ubijania dodajemy schłodzone mascarpone. 

4. Krem maślany

Masło ucieramy na puch. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietaną kremówką. Dodajemy ostudzone do utartego masła i mieszamy. 

Biszkopt kroimy na 3 części, przekładamy następująco

1. Biszkopt

2. Żelka 

3. Jasny krem

4. Biszkopt

5. Żelka 

6. Jasny krem

7. Krem maślany

8. Dekorujemy wszystkimi sezonowymi owocami z ogrodu
Torcik sezonowy
Torcik sezonowy
Torcik sezonowy