Sposób przygotowania:
Torcik sezonowy
1. Biszkopt czekoladowy
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając łyżka po łyżce cukier. Gdy białka będą ubite dodajemy na najniższych obrotach żółtka. Mąkę z kakaem przesiewamy przez sitko i mieszamy z masą jajeczną. Pieczemy w 170°C przez ok. 30 minut.
2. Żelka owocowa
Świeże maliny przesmażamy na patelni, dodajemy cukier do smaku. Blendujemy, chwilę czekamy aż owoce przestygną i dodajemy żelatynę. Mieszamy i wlewamy do formy wyłożonej folią spożywczą. Chowamy do lodówki. Czekamy aż zastygnie.
3. Krem z mascarpone
Ubijamy śmietanę na sztywno dodając cukru do smaku, pod koniec ubijania dodajemy schłodzone mascarpone.
4. Krem maślany
Masło ucieramy na puch. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietaną kremówką. Dodajemy ostudzone do utartego masła i mieszamy.
Biszkopt kroimy na 3 części, przekładamy następująco
1. Biszkopt
2. Żelka
3. Jasny krem
4. Biszkopt
5. Żelka
6. Jasny krem
7. Krem maślany
8. Dekorujemy wszystkimi sezonowymi owocami z ogrodu
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając łyżka po łyżce cukier. Gdy białka będą ubite dodajemy na najniższych obrotach żółtka. Mąkę z kakaem przesiewamy przez sitko i mieszamy z masą jajeczną. Pieczemy w 170°C przez ok. 30 minut.
2. Żelka owocowa
Świeże maliny przesmażamy na patelni, dodajemy cukier do smaku. Blendujemy, chwilę czekamy aż owoce przestygną i dodajemy żelatynę. Mieszamy i wlewamy do formy wyłożonej folią spożywczą. Chowamy do lodówki. Czekamy aż zastygnie.
3. Krem z mascarpone
Ubijamy śmietanę na sztywno dodając cukru do smaku, pod koniec ubijania dodajemy schłodzone mascarpone.
4. Krem maślany
Masło ucieramy na puch. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietaną kremówką. Dodajemy ostudzone do utartego masła i mieszamy.
Biszkopt kroimy na 3 części, przekładamy następująco
1. Biszkopt
2. Żelka
3. Jasny krem
4. Biszkopt
5. Żelka
6. Jasny krem
7. Krem maślany
8. Dekorujemy wszystkimi sezonowymi owocami z ogrodu
Camilla0804
madzia_lena