Sposób przygotowania:
Brzoskwinie zapiekane z serem rokpol
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Brzoskwinie umyć, osuszyć, obrać i przekroić na pół, usunąć pestki.Galaretkę włożyć do miseczki, dodać do niej masło, winiak albo wino i dokładnie rozetrzeć. Przygotowanym sosem posmarować brzoskwinie z każdej strony. Przygotować średnią blachę, wyłożyć papier do pieczenia. Ułożyć na nim połówki brzoskwiń - wypukłą stroną do dołu. Orzechy drobno posiekać. Ser rokpol rozkruszyć widelcem i wymieszać z orzechami. Serem z orzechami uzupełnić brzoskwinie tak żeby część leżała na brzoskwini i prawie nie pozostało już na niej pustego miejsca. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 10 minut. Porzeczki przebrać, umyć i usunąć gałązki. Po wyjęciu brzoskwiń na wierzchu ułożyć po kilka małych porzeczek. Podawać na gorąco.