SUPERPRZEPIS

Brzoskwiniowa rolada z masą piankową

  • 15
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Brzoskwiniowa rolada z masą piankową Więcej zdjęć (5)

Tym razem zamiast urodzinowego tortu zrobiłam roladę

Składniki:

Brzoskwiniowa rolada z masą piankową

 

  • Biszkopt :
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 kolorów barwników spożywczych
  • Masa :
  • 550 g serka waniliowego z kawałkami wanilii ( 400 g + 155 g )
  • 2 serki stracciatella ( po 155 g każdy )
  • 2 szk gorącej przegotowanej wody
  • 1,5 op galaretki morelowej
  • Dodatkowo :
  • 2 brzoskwinie ( świeże )
  • małe listki mięty

 

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowa rolada z masą piankową
Biszkopt :

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Potem do miski z masą jajeczną przesiać obie mąki i wymieszać ale już ręcznie. Ciasto podzielić na 5 części i do każdej z nich dodać po odrobinie barwników spożywczych ( kolory mogą być według własnego upodobania ). Dokładnie ale delikatnie wymieszać każdy kolor osobno. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia i na papier kleksami wyłożyć wszystkie kolory masy. Następnie łopatką lub innym narzędziem wyrównać powierzchnię i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 20 minut. Po upieczeniu wyjąć biszkopt na ściereczkę papierem do góry i zdjąć papier a potem biszkopt zwinąć w rulon razem ze ściereczką. Taki rulon zostawić do wystudzenia.



Masa :

Galaretkę dokładnie rozpuścić we wrzącej wodzie i schłodzić. Wszystkie serki umieścić w misce, zmiksować i dodając zimną galaretkę nadal mieszać aż się połączy. Gdyby okazało się, że jest rzadka wystarczy wstawić ją do lodówki do lekkiego ścięcia.



Przełożenie :

Brzoskwinie umyć i pokroić w kostkę. Zimny biszkopt rozwinąć ze ściereczki, wyłożyć masę ( część zostawić na wierzch rolady ) i rozsmarować po biszkopcie. Część brzoskwiń zostawić do dekoracji rolady a resztę rozsypać na masie piankowej. Zwinąć roladę i położyć ją łączeniem do dołu. Wierzch rolady pokryć masą i posypać odłożonymi kostkami brzoskwini. Roladę wstawić do lodówki do stężenia na co najmniej godzinę a przed podaniem udekorować listkami mięty.
Brzoskwiniowa rolada z masą piankową
przygotowane kolorowe porcje ciasta kłaść kleksami na blasze
Brzoskwiniowa rolada z masą piankową
upiec biszkopt i zwinąć w ściereczce w rulon
Brzoskwiniowa rolada z masą piankową
na biszkopt wyłożyć porcję masy i posypac brzoskwinią
Brzoskwiniowa rolada z masą piankową
roladę posmarować reszta masy i posypac brzoskwinią