SUPERPRZEPIS

Brzoskwiniowa tęcza

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Brzoskwiniowa tęcza Więcej zdjęć (5)

Ciasto wymyślone przeze mnie specjalnie dla siostry. Jest delikatne, nie za słodkie i orzeźwiające. Kolory idealnie do siebie pasują.

Składniki:

Brzoskwiniowa tęcza

 

  • Brzoskwiniowa tęcza
  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Aromat waniliowy (kilka kropel)
  • Masa agrestowa:
  • 200 g brzoskwiń z puszki lub świeżych
  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 galaretka agrestowa
  • Masa wiśniowa:
  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 galaretka wiśniowa
  • Masa śmietanowa:
  • 350 ml śmietany 30%
  • 2 śmietan fixy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 125 ml wody
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • Wierzch:
  • 150 g brzoskwiń z puszki lub świeżych
  • 1 galaretka pomarańczowa

 

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowa tęcza
Biszkopt: Maki przesiać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dodawać cukier, po 1 żółtku i strużką olej. Na koniec łyżka wymieszać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Wlać masę do tortownicy. Piec 15-20 minut w 160*C. Po upieczeniu wyjąc z tortownicy i wystudzić. Na wystudzonym biszkopcie poukładać pokrojone w pół plasterki brzoskwinie. Masa agrestowa: Galaretkę agrestową rozrobić w 300 ml gorącej wody i ostudzić. Dodać serek homogenizowany o smaku waniliowym i dokładnie rozmieszać. Gdy delikatnie zgęstnieje wylać na brzoskwinie. Schłodzić do całkowitego zgęstnienia. Masa wiśniowa: Galaretkę wiśniową rozrobić w 300 ml gorącej wody i ostudzić. Dodać serek homogenizowany o smaku waniliowym i dokładnie rozmieszać. Gdy delikatnie zgęstnieje wylać na zieloną masę. Schłodzić do całkowitego zgęstnienia Masa śmietanowa: Śmietanę ubić z fixem, cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Żelatynę rozrobić w 125 ml ciepłej wody, wystudzić i wlać do śmietany. Wyłożyć na masę wiśniową. Wierzch: Poukładać pokrojone brzoskwinie. W 400 ml gorącej wody rozrobić galaretkę pomarańczową. Ostudzić i wylać na wierzch.
Brzoskwiniowa tęcza
Etap 1 Podstawą ciasta jest upieczony biszkopt
Brzoskwiniowa tęcza
Etap 2 Wyłożone brzoskwinie zalane masa agrestową
Brzoskwiniowa tęcza
Etap 3 Trzecią warstwą jest masa wiśniowa
Brzoskwiniowa tęcza
Etap 4 Ostatnią warstwą jest masa śmietanowa z pomarańczową galaretką i brzoskwiniami