Sposób przygotowania:
Śmietanowiec z brzoskwiniami i truskawkamiEtap 1:
Na dnie tortownicy (26 cm) ułożyć herbatniki lub inne kruche ciasteczka.
Etap 2:
Żelatynę zalać zimną wodą (niewielką ilością), tak aby napęczniała i pozostawić na ok. 20 minut. Mleko podgrzać i w gorącym rozpuścić żelatynę. Nie gotować! Odstawić do wystygnięcia. Kiedy mleko ostygnie wlać śmietankę, dodać cukier i wanilię. Chwilę miksować, aby dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Etap 3:
Tężejącą masę wyłożyć na herbatniki, a do jej środka powciskać kilka truskawek, pokrojonych brzoskwiń oraz ptasie mleczko. Włożyć do lodówki.
Etap 4:
Na wierzchu ciasta rozłożyć pozostałą część truskawek i brzoskwiń. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na owoce. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.