Sposób przygotowania:
Ciasto z połówkami jabłekETAP 1:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym.
Następnie zagnieść z jajkiem, masłem i serkiem waniliowym na jednolite ciasto.
Podzielić na dwie równe części. Jedną schować do lodówki. Drugą rozwałkować na wielkość prostokątnej blaszki i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka obrać, każde przekroić na pół i wydrążyć nasiona. Połówki ułożyć na cieście wydrążeniem do dołu. Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na jabłkach. Lekko docisnąć między jabłkami.
Piec ok. 40 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Składniki lukru utrzeć do uzyskania jednolitej konsystencji.
Posmarować gorące ciasto i wystudzić. Podawać po wystygnięciu pokrojone na kawałki.