SUPERPRZEPIS

Brzoskwiniowy ślimaczek

  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 17
Brzoskwiniowy ślimaczek Więcej zdjęć (3)

Ciasto, które kusi swym słonecznym wyglądem, a wszystko to za sprawą brzoskwiniowym ślimaczków. Delikatna masa śmietanowo-serowa i warstwa soczystych brzoskwiń pod galaretką tworzy niebiańską całość. Rozpływa się w ustach, pycha!

Składniki:

Brzoskwiniowy ślimaczek

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 15 dag cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Nadzienie:
  • Dżem brzoskwiniowy

Masa;

  • 400 ml śmietanki kremowej 30%
  • 300 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 3 -4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 czubate łyżeczki żelatyny

Wierzch

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowy ślimaczek

Ciasto:

Brzoskwiniowy ślimaczek
gotowe ciasto biszkoptowe w formie przed pieczeniem

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy mikserem. Wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i mieszamy szpatułką, aż do połączenia. Wylewamy ciasto na dwie blaszki o wym 25/34 cm wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika pieczemy 8-10 minut. Ciepłe ciasto zawijamy w roladki, zostawiamy do wystygnięcia.

ETAP 2:

Brzoskwiniowy ślimaczek
gotowe ciasto smarujemy dżemem zawijamy w rulonik

Zimne rozwijamy smarujemy dżemem brzoskwiniowym, ponownie rolujemy, odstawiamy na 2-3 godziny, po czym kroimy w centymetrowe plastry.
Boki i spód tortownicy o wym 22 cm wykładamy brzoskwiniowymi ślimaczkami.

Masa:

Brzoskwiniowy ślimaczek
Gotową masę wylewamy do tortownicy na ślimaczki

Śmietanka i serek powinny być dobrze schłodzone-prosto z lodówki,
Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody, do uzyskania płynnej masy.
Śmietanę kremówkę ubijemy na sztywno z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, dodajemy serek miksujemy wlewając powoli ostudzoną ale płynną żelatynę.
Masę wylewamy na ślimaczki w tortownicy, wierzch wygładzamy.

Wierzch:

Brzoskwiniowy ślimaczek
na wierzchu rozkładamy pokrojone brzoskwinie zalewamy tężejąca galaretką

Brzoskwinie obieramy ze skórki kroimy w grubą kostkę, układamy na masie śmietanowej, zalewamy tężejąca galaretką porzeczkową przygotowaną wcześniej wg wskazówki na opakowaniu.
Wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki.


Tagi:

jajko jajka