Sposób przygotowania:
Brzoskwiniowy ślimaczekCiasto:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy mikserem. Wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i mieszamy szpatułką, aż do połączenia. Wylewamy ciasto na dwie blaszki o wym 25/34 cm wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika pieczemy 8-10 minut. Ciepłe ciasto zawijamy w roladki, zostawiamy do wystygnięcia.
ETAP 2:
Zimne rozwijamy smarujemy dżemem brzoskwiniowym, ponownie rolujemy, odstawiamy na 2-3 godziny, po czym kroimy w centymetrowe plastry.
Boki i spód tortownicy o wym 22 cm wykładamy brzoskwiniowymi ślimaczkami.
Masa:
Śmietanka i serek powinny być dobrze schłodzone-prosto z lodówki,
Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody, do uzyskania płynnej masy.
Śmietanę kremówkę ubijemy na sztywno z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, dodajemy serek miksujemy wlewając powoli ostudzoną ale płynną żelatynę.
Masę wylewamy na ślimaczki w tortownicy, wierzch wygładzamy.
Wierzch:
Brzoskwinie obieramy ze skórki kroimy w grubą kostkę, układamy na masie śmietanowej, zalewamy tężejąca galaretką porzeczkową przygotowaną wcześniej wg wskazówki na opakowaniu.
Wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki.