Sposób przygotowania:
Buchty ze śliwkamiPrzygotowanie ciasta:
Do letniego mleka wkruszyć drożdże. Kolejno dodać cukier, mąkę oraz żółtka.Wszystko razem wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto:
Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ma być miękkie, elastyczne i nie przyklejać się do dłoni. Śmiało można dosypać mąki (nawet do 3/4 szklanki).
Śliwki:
Umyte śliwki przekroić na pół i pousuwać z nich pestki.
Bułeczki:
Ciasto podzielić na 21-22 porcje. Zależy jakiej wielkości mamy śliwki. Każdą połówkę śliwki owinąć w kawałek ciasta. Przygotowane bułeczki dokładnie posmarować rozpuszczonym i zimnym masłem. Całość odstawić na 1/2 godziny. Po czym upiec w 180 stopniach. Czas pieczenia wynosi około 25 minut.