Sposób przygotowania:
Buchty z bitą śmietaną
Przygotowanie: Przesiać mąkę do miski.Drożdże rozprowadzić niewielką ilością ciepłego mleka,dodając 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru.Wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Ubić ogrzane w ciepłej wodzie jaja z cukrem.Do mąki dodać wyrośnięte drożdże,ubite jaja,stopiony ciepły tłuszcz,otartą skórkę z wyparzonej cytryny,cukier waniliowy i szczyptę soli.Ciasto wyrobić,dodając tyle ciepłego mleka,by było niezbyt gęste.Postawić do wyrośnięcia.Następnie formować w ręku małe placuszki,nałożyć na każdy z nich trochę powideł i zlepić,tworząc małe bułeczki ( wielkości jajka). Każdą z nich maczać w roztopionej margarynie i układać ciasto w posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy.Bułeczki można układać w dwóch warstwach: piec w gorącym piekarniku ( 200-220s.c) przez 35-40 minut.Zarumienione buchty po lekkim ostudzeniu oddzielić od siebie i podawać jeszcze ciepłe,polane bitą śmietaną.