Sposób przygotowania:
Buchty z jabłkami
Masło stopić i wlać do mleka. Dodać cukier. Rozpuścić w mleku drożdże. Dodać mąkę wymieszaną ze szczypta soli. Wbić jajko i wrobić gładkie ciasto,(żeby odchodziło od ręki). Przykryć naczynie z ciastem ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Jabłka oskrobać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno pokroić a potem dusić z dodatkiem goździków i brązowego cukru. Kiedy marmolada jabłkowa będzie już prawie gotowa doprawić ją startą gałką muszkatołową oraz świeżo startym korzeniem imbiru. Ponieważ nie chce mi się wyciągać stolnicy- ja natłuszczam ręce olejem, urywam małe kawałki ciasta rozciągam w dłoniach i na każdy nakładam jabłka a potem zwijam i sklejam boki. Dla lubiących regularne, idealne kształty polecam skorzystanie ze stolnicy, wałka i okrągłego naczynia z dużą średnicą do wycinania kółek:) Gotowe buchty układać na natłuszczonej blasze smarować masłem i piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni.