Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Kluski na parze ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mogą byc też każde inne sezonowe owoce

Kluski na parze ze śliwkami

Składniki:

Kluski na parze ze śliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski na parze ze śliwkami
Drożdże rozpuścić z 3 łyżkami mąki, letnim mlekiem- tyle żeby dało się urobić jednolity rozczyn i łyżeczką cukru. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia. Śliwki umyć, przeciąć na pół, usunąć pestki. Gdy rozczyn już podwoi swoja objętość dodać resztę mąki, 3 łyżki cukru, jajka, szczyptę soli, cukry waniliowe i resztę mleka. Wyrobić ciasto. Pozostawić na ok. pół godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (aby znów podwoił objętość). Gdy wyrośnie ubierać po trochę ciasta, wyrobić kulkę i spłaszczyć ją, rozciągając trochę. Na środek położyć 3 połówki śliwek (lub tyle ile nam się zmieści) i wsypać pół łyżeczki cukru (mniej więcej zależy jak słodkie są owoce). Do garnka wlać troszkę wody (tak, aby metalowy „kwiatek” z dziurkami- nie wiem jak fachowo to się nazywa- był nad tą wodą). Na kwiatku ułożyć 6 klusek. Parzymy ok. 15 minut pod przykryciem. Po wyjęciu posypać cukrem.