Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Budyń dyniowy z wanilią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Przedstawiam domowy budyń z dyni! Kremowy, gęsty, słodki, pyszny! Idealny na deser lub podwieczorek, dobry sposób aby przemycić dzieciom porcję warzyw.

Budyń dyniowy z wanilią Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Budyń dyniowy z wanilią

 

 

Sposób przygotowania:

Budyń dyniowy z wanilią
Do garnka wlać puree z dyni oraz 200 ml mleka, dodać cukier i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Zagotować. W pozostałym mleku roztrzepać mąkę ziemniaczaną. Gdy masa mleczno-dyniowa się zagotuje, wlać mleko z mąką, wymieszać dokładnie i na małym ogniu gotować do zgęstnienia. Budyń nalać do pucharków i podawać na ciepło z herbatnikami (ja tak lubię) lub na zimno z biszkoptami (tak lubi mąż). Jeśli przygotujemy sobie zapas puree i zamrozimy możemy się cieszyć takim budyniem cały rok :)
Budyń dyniowy z wanilią
Do garnka wlać puree z dyni oraz 200 ml mleka, dodać cukier i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Zagotować.
Budyń dyniowy z wanilią
W pozostałym mleku roztrzepać mąkę ziemniaczaną.
Budyń dyniowy z wanilią
Gdy masa mleczno-dyniowa się zagotuje, wlać mleko z mąką, wymieszać dokładnie i na małym ogniu gotować do zgęstnienia.