Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Gofry walentynkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealne gofry walentynkowe z dodatkiem czerwonego barwnika podane z konfiturą jagodową oczywiście w kształcie serca.

Gofry walentynkowe

Składniki:

Gofry walentynkowe

na ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • ok. 35 dag mąki pszennej
  • 5 dag cukru pudru
  • 6 dag masła
  • 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobię czerwonego barwnika spożywczego

dodatkowo:

  • olej do posmarowania formy
  • konfitura jagodowa
  • świeże jagody
  • czekoladowe kuleczki
  • czereśnie koktajlowe z ogonkiem zabarwione na żółto
  • mięta i truskawkami w czekoladzie do dekoracji

Sposób przygotowania:

Gofry walentynkowe

Przygotowanie ciasta:

Gofry walentynkowe
Z podanych składników miksujemy ciasto zabarwiając je czerwonym barwnikiem spożywczym

Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i waniliowym, dodajemy roztopione masło ,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodajemy odrobinę czerwonego barwnika spożywczego do uzyskania ładnego czerwonego koloru.

Pieczenie gofrów:

Gofry walentynkowe
Z ciasta w nagrzanej gofrownicy pieczemy gofry

Gofrownicę w kształcie serca rozgrzewamy i za pomocą pędzelka smarujemy olejem. Chochelką
nakładamy porcję ciasta i pieczemy w gofrownicy ok. 3 min. Jeszcze ciepłe gofry smarujemy konfiturą jagodową, posypujemy jagodami oraz kuleczkami czekoladowymi ozdabiamy czereśniami koktajlowym, truskawkami w czekoladzie i miętą.