ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Ciasto kakaowe z owocami i galaretkową śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto jest bardzo łatwe, szybkie do upieczenia, również jest idealną bazą do wielu owoców sezonowych.

Ciasto kakaowe z owocami i galaretkową śmietaną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto kakaowe z owocami i galaretkową śmietaną

 

  • jajka 3 sztuki "L",
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • mleko 3/4-1 szklanka,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • mąka pszenna 1,3/4 szklanki,
  • kakao 3 łyżki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • soda 3/4 łyżeczki,
  • banan 1 większy,
  • jabłka 2 sztuki,
  • gruszki 2 sztuki,
  • kiwi 3 sztuki,
  • śmietana 30% 250 ml,
  • galaretka wiśniowa 1 opakowanie,
  • posypka kolorowa - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowe z owocami i galaretkową śmietaną

ETAP 1:

Ciasto kakaowe z owocami i galaretkową śmietaną
Można również użyć miksera,ale rózgą również dobrze się robi.

Składniki temperatura pokojowa = w pojemniku rózgą dobrze roztrzepać jajka, olej, mleko, cukier, cukier waniliowy, wsypać mąkę z proszkiem, sodą, kakao i połączyć składniki nie za długo mieszając.

ETAP 2:

Ciasto kakaowe z owocami i galaretkową śmietaną
Można również ciasto upiec w formie silikonowej.

Tortownica 24 cm wysmarowana tłuszczem i obsypana tartą bułką, połowę ciasta wylać do formy, poukładać połowę owoców i wylać resztę ciasta na owoce.

ETAP 3:

Ciasto kakaowe z owocami i galaretkową śmietaną
Owoce można uzyć jakie mamy i jakie lubimy.

Resztę owoców ułożyć na wierzchu ciasta.

ETAP 4:

Ciasto kakaowe z owocami i galaretkową śmietaną

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40-45 minut do suchego patyczka, ciasto w formie dobrze wystudzić.

ETAP 5:

Ciasto kakaowe z owocami i galaretkową śmietaną

Zimną śmietanę 30% ubić rózgą blendera, gdy śmietana zacznie sztywnieć wsypać galaretkę i ubić do sztywności.

ETAP 6:

Ciasto kakaowe z owocami i galaretkową śmietaną

Zimne ciasto wyłożyć na talerz, posmarować boki i wierzch śmietaną, posypać kolorową posypką, schować do lodówki na kilka godzin.