Sposób przygotowania:
Ciasto kakaowe z owocami i galaretkową śmietanąETAP 1:
Składniki temperatura pokojowa = w pojemniku rózgą dobrze roztrzepać jajka, olej, mleko, cukier, cukier waniliowy, wsypać mąkę z proszkiem, sodą, kakao i połączyć składniki nie za długo mieszając.
ETAP 2:
Tortownica 24 cm wysmarowana tłuszczem i obsypana tartą bułką, połowę ciasta wylać do formy, poukładać połowę owoców i wylać resztę ciasta na owoce.
ETAP 3:
Resztę owoców ułożyć na wierzchu ciasta.
ETAP 4:
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40-45 minut do suchego patyczka, ciasto w formie dobrze wystudzić.
ETAP 5:
Zimną śmietanę 30% ubić rózgą blendera, gdy śmietana zacznie sztywnieć wsypać galaretkę i ubić do sztywności.
ETAP 6:
Zimne ciasto wyłożyć na talerz, posmarować boki i wierzch śmietaną, posypać kolorową posypką, schować do lodówki na kilka godzin.