Sposób przygotowania:
Bardzo agrestowy sernik mascarpone na zimnoI
Jedną galaretkę zalać 300ml wrzątku i dokładnie rozmieszać. Zostawić do całkowitego stężenia. Gdy już będzie gotowa pokroić ją w kostkę.
II
Przygotować blaszkę o średnicy 26cm i wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski wbić żółtka a białka przelać do wysokiego naczynia i ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać ksylitol i zmiksować na puszysto. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Na koniec dodać ubite białka i zblendowany szpinak. Wszystkie składniki połączyć w jednolitą masę.
Wylać do tortownicy i piec w 180 st C przez ok 30 min.
III
Gdy biszkopt się upiecze, odstawić go do całkowitego wystudzenia
IV
Kolejne dwie galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wody i odstawić do całkowitego wystudzenia. Gdy będą już całkowicie zimne, do wysokiego naczynia przełożyć ser, dodać ksylitol i zmiksować.
Następnie pomału wlewać zimną galaretkę i miksować do połączenia składników.
Na koniec dodać pokrojoną w kostkę galaretkę i wszystko wymieszać łyżką.
Przełożyć na biszkopt, dokładnie wyrównać i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
V
Kolejną galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Gdy to nastąpi, wyjąć z lodówki zastygły sernik i wylać na niego galaretkę. Ponownie włożyć do lodówki, aby galaretka zastygła. Na koniec przygotować ostatnią galaretkę w 250 ml wrzącej wody. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
W międzyczasie zblendować zieloną czekoladę na drobne kawałeczki.
VI
Gdy galaretka będzie już zimna, do wysokiego naczynia przelać zimną śmietanę, dodać cukier waniliowy i zmiksować na sztywno.
Następnie bardzo pomału wlewać galaretkę i miksować na niższych obrotach do połączenia składników.
Wylać śmietankę na sernik i posypać zieloną czekoladą.
Wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.
Smacznego!
SylaUla