AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Bardzo agrestowy sernik mascarpone na zimno

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chciałam, żeby od początku do końca był biało-zielony. I taki wyszedł. Sugerowałam się przepisem migotki, ponieważ bardzo spodobały mi się zdjęcia i to, że sernik może być bardzo smaczny. Po kilku modyfikacjach wyszło coś na prawdę niesamowitego.

Bardzo agrestowy sernik mascarpone na zimno Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bardzo agrestowy sernik mascarpone na zimno

Biszkopt:

Masa mascarpone:

  • 750 g sera mascarpone
  • 3 galaretki agrestowe (1 +2)
  • 300 ml wrzącej wody + 500 ml wrzącej wody
  • 2 łyżki ksylitolu

Wierzch:

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 galaretki agrestowe (1+1)
  • 400 ml wrzącej wody + 250 ml wrzącej wody
  • 100 g zielonej czekolady
  • 1 łyżka cukru z wanilią

Sposób przygotowania:

Bardzo agrestowy sernik mascarpone na zimno

I

Bardzo agrestowy sernik mascarpone na zimno
Galaretkę, która już całkowicie stężeje pokroić w kostkę.

Jedną galaretkę zalać 300ml wrzątku i dokładnie rozmieszać. Zostawić do całkowitego stężenia. Gdy już będzie gotowa pokroić ją w kostkę.

II

Bardzo agrestowy sernik mascarpone na zimno
Składniki na biszkopt połączyć ze szpinakiem.

Przygotować blaszkę o średnicy 26cm i wyłożyć papierem do pieczenia.

Do miski wbić żółtka a białka przelać do wysokiego naczynia i ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać ksylitol i zmiksować na puszysto. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.

Na koniec dodać ubite białka i zblendowany szpinak. Wszystkie składniki połączyć w jednolitą masę.
Wylać do tortownicy i piec w 180 st C przez ok 30 min.

III

Bardzo agrestowy sernik mascarpone na zimno
Ważne żeby biszkoptu za mocno nie przypiec. Musi zachować naturalny zielony kolor

Gdy biszkopt się upiecze, odstawić go do całkowitego wystudzenia

IV

Bardzo agrestowy sernik mascarpone na zimno
Masa z serem mascarpone i galaretkami

Kolejne dwie galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wody i odstawić do całkowitego wystudzenia. Gdy będą już całkowicie zimne, do wysokiego naczynia przełożyć ser, dodać ksylitol i zmiksować.

Następnie pomału wlewać zimną galaretkę i miksować do połączenia składników.

Na koniec dodać pokrojoną w kostkę galaretkę i wszystko wymieszać łyżką.

Przełożyć na biszkopt, dokładnie wyrównać i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

V

Bardzo agrestowy sernik mascarpone na zimno
Zielona czekolada. Można użyć gotowych wiórek zielonej czekolady, albo innych ozdób w zielonym kolorze, np zielony cukier lub wiórki kokosowe.

Kolejną galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Gdy to nastąpi, wyjąć z lodówki zastygły sernik i wylać na niego galaretkę. Ponownie włożyć do lodówki, aby galaretka zastygła. Na koniec przygotować ostatnią galaretkę w 250 ml wrzącej wody. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

W międzyczasie zblendować zieloną czekoladę na drobne kawałeczki.

VI

Bardzo agrestowy sernik mascarpone na zimno
Bita śmietana z wanilią i galaretką agrestową.

Gdy galaretka będzie już zimna, do wysokiego naczynia przelać zimną śmietanę, dodać cukier waniliowy i zmiksować na sztywno.

Następnie bardzo pomału wlewać galaretkę i miksować na niższych obrotach do połączenia składników.

Wylać śmietankę na sernik i posypać zieloną czekoladą.

Wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.

Smacznego!