nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Domowy budyń kokosowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny i intensywnie kokosowy budyń domowej produkcji świetny w ramach deseru na ciepło, w ramach gorącej, mlecznej słodkości.

Domowy budyń kokosowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowy budyń kokosowy

 

Sposób przygotowania:

Domowy budyń kokosowy
Z całości mleka odlać 100 ml, zaś pozostałe mleko zagotować w niedużym garnuszku dodając do niego masło, wiórki kokosowe i cukier. W odlanym mleku wymieszać żółtka oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Gdy masło rozpuści się w gotującym się mleku i mleko w garnuszku zacznie wrzeć, unosić się to przelać do niego odlane mleko wymieszane z żółtkami i mąkami. Wszystko podgrzewać jeszcze przez moment stale mieszając do czasu, aż budyń zgęstnieje. Gotowy, gęsty kokosowy budyń przelać do miseczek, przelany budyń można po wierzchu jeszcze dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.
Domowy budyń kokosowy
Większa część mleka nastawiona na gotowanie z dodatkiem masła kokosowych wiórków i cukru
Domowy budyń kokosowy
Odlana część mleka wymieszana z żółtkami i mąkami