BaBy w kuchni

BaBy w kuchni

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Budyń marchewkowo-pomarańczowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Okazuje się, że budyń można zrobić również na warzywach. Marchewka nadaje mu słodyczy, a pomarańcza dopełnia smaku. Pyszne!

Budyń marchewkowo-pomarańczowy

Składniki:

Budyń marchewkowo-pomarańczowy

 

  • 2 i 1/3 szklanki mleka
  • 1 marchew
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Budyń marchewkowo-pomarańczowy
W garnku podgrzewamy 2 szklanki mleka i 2 łyżki soku z pomarańczy. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon i obraną oraz drobno pokrojoną marchew. Całość doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż marchew zmięknie. Zdejmujemy z ognia i blenderem miksujemy na gładki krem. Stawiamy garnek z powrotem na ogniu, dodajemy skrobię kukurydzianą i mieszamy intensywnie, aż budyń ponownie się zagotuje i zgęstnieje. Podajemy na ciepło.

Tagi:

marchewka