jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Marchewkowe lody

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Niesamowite jak pyszne mogą być lody na bazie warzyw. Marchwiowe są tego najlepszym przykładem. Często robię marchwiowy budyń i stąd pomysł na takie tez lody:)

Marchewkowe lody Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewkowe lody

 

  • Składniki:
  • 0,5 litry mleka,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
  • 1 żółtko,
  • 1 jajko,
  • 35 dag marchwi,
  • 4 łyżki cukru kryształu,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • 1 cukier waniliowy,
  • Migdały, cynamon do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowe lody
Marchew obieramy a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowaną zalewamy mlekiem i gotujemy do jej miękkości. Gdy będzie już miękka całość zdejmujemy z ognia i miksujemy. Między czasie jajko, żółtko, cukier oraz cukier waniliowy ubijamy na puszystą masę.Masę jajeczną dodajemy do masy marchewkowej. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu około 2 minuty, by masa delikatnie zgęstniała. Dodajemy cynamon. Studzimy. Śmietankę 30% ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy kwaśna śmietanę. Chwilkę razem ubijamy. Do ubitej śmietany dokładamy przestudzoną, wcześniej przygotowana masę. Całość dokładnie łączymy i przekładamy do zamrażalnika. Po około 1 godzinie masę lodową mieszamy. Czynność powtarzamy około 3-4 razy co 0,5-1 godziny. Gotowe lody porcjujemy, dekorujemy i podajemy.
Marchewkowe lody
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Marchewkowe lody
Starta marchew zalewamy mlekiem i gotujemy do jej miękkości.
Marchewkowe lody
Mleko z ugotowana marchwią dokładnie miksujemy.
Marchewkowe lody
Do ubitej śmietanki dokładamy pozostałe składniki