Sposób przygotowania:
Marchewkowe lody
Marchew obieramy a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowaną zalewamy mlekiem i gotujemy do jej miękkości. Gdy będzie już miękka całość zdejmujemy z ognia i miksujemy. Między czasie jajko, żółtko, cukier oraz cukier waniliowy ubijamy na puszystą masę.Masę jajeczną dodajemy do masy marchewkowej. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu około 2 minuty, by masa delikatnie zgęstniała. Dodajemy cynamon. Studzimy. Śmietankę 30% ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy kwaśna śmietanę. Chwilkę razem ubijamy. Do ubitej śmietany dokładamy przestudzoną, wcześniej przygotowana masę. Całość dokładnie łączymy i przekładamy do zamrażalnika. Po około 1 godzinie masę lodową mieszamy. Czynność powtarzamy około 3-4 razy co 0,5-1 godziny. Gotowe lody porcjujemy, dekorujemy i podajemy.