WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Budyń smażony w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Może trochę nietypowo ale smacznie. Budyń śmietankowy smażony w cieście podobnym do naleśnikowego tylko bardziej gęstym.

Budyń smażony w cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Budyń smażony w cieście

 

  • 1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mleka do budyniu
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej do budyniu
  • 1 małe jajko
  • 0,5 szklanki mleka do ciasta
  • 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej do ciasta
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Budyń smażony w cieście

ETAP 1:

1 szklankę mleka zagotować.w 0,5 szklanki mleka rozrobię budyń, cukier i łyżkę mąki. Wlać do gotującego się mleka i ugotować na gęsto. Wylać do płaskiego naczynia i wystudzić. Na ciasto zmiksować jajko, mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy. Powinno powstać ciasto podobne do naleśnikowego tylko bardziej gęste.

Zimny budyń pokroić na kawałki. Kawałki budyniu moczyć w cieście i układać na patelni na rozgrzanym oleju.

Smażyć z obu stron i wykładać na talerz. Można oprószyć cukrem pudrem przed podaniem.

Budyń smażony w cieście
Budyń w cieście w trakcie smażenia na patelni
Budyń smażony w cieście
Ciasto do panierowania budyniu rozrobione w misce
Budyń smażony w cieście
Kawałki budyniu obtoczone w cieście wyłożone na patelnię
Budyń smażony w cieście
Ugotowany na gęsto budyń śmietankowy z mąką