Anetka123

Anetka123

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Torcik truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tort truskawkowy jest sam raz na urodziny w okresie truskawek.Jest delikatny i rozpływa się w buzi.

Torcik truskawkowy

Składniki:

Torcik truskawkowy

Biszkopt

  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka mąki,
  • łyżeczki proszku do pieczenia,

Masa

  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki mąki kartoflanej
  • 3 łyżki mąki Krupczatka
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 masło lub margarynę Kasię
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 200 g truskawek

Sposób przygotowania:

Torcik truskawkowy

ETAP 1:

Tort truskawkowy
ajka całe rozbijamy do miski ,wsypujemy 3/4 szklanki cukru miksujemy przez 10 minut

Całe jajka ubijamy z 3/4 szklanką cukru, ubijamy przez 10 minut. Po ubijaniu wsypujemy do tego mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.

Przygotować blachę o wymiarach 26x6,5 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 175 stopni pieczemy ok. 40 minut.

Biszkopt po upieczeniu studzimy i jak wystygnie to wyciągamy z blachy, pozbywamy się papieru.

Biszkopt wkładamy z powrotem na blaszkę.

ETAP 2:

Do średniego garnka wlać jedną szklankę mleka i zagotować. Drugą szklankę mleka rozmieszać z mąką i dodać cukier waniliowy.

Do gotującego mleka wlać rozmieszaną mąkę i cukier waniliowy i chwilę gotować,po ściągnięciu z gazu studzimy.

Masło lub margarynę Kasię ucieramy i dodajemy ostudzoną masę budyniową mieszamy na gładka masę.

Na biszkopt rozkładamy masę. Truskawki myjemy i obieramy, kroimy na pół i układamy na masę zalewamy galaretką.