Sposób przygotowania:
Torcik truskawkowyETAP 1:
Całe jajka ubijamy z 3/4 szklanką cukru, ubijamy przez 10 minut. Po ubijaniu wsypujemy do tego mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
Przygotować blachę o wymiarach 26x6,5 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 175 stopni pieczemy ok. 40 minut.
Biszkopt po upieczeniu studzimy i jak wystygnie to wyciągamy z blachy, pozbywamy się papieru.
Biszkopt wkładamy z powrotem na blaszkę.
ETAP 2:
Do średniego garnka wlać jedną szklankę mleka i zagotować. Drugą szklankę mleka rozmieszać z mąką i dodać cukier waniliowy.
Do gotującego mleka wlać rozmieszaną mąkę i cukier waniliowy i chwilę gotować,po ściągnięciu z gazu studzimy.
Masło lub margarynę Kasię ucieramy i dodajemy ostudzoną masę budyniową mieszamy na gładka masę.
Na biszkopt rozkładamy masę. Truskawki myjemy i obieramy, kroimy na pół i układamy na masę zalewamy galaretką.