Sposób przygotowania:
Budyń z prawdziej wanilii
70 ml mleka zagotowujemy w garnku. W tym czasie do pozostawionego mleka wsypujemy cukier, cukier wanilinowy, przesiane mąki. Laskę do wanilii przecinamy w na połowę tak aby móc dostać się do położonych wewnątrz niej czarnych nasion. Nasiona wyciągamy i również dodajemy do zimnego mleka. Całość mieszamy. W osobnym naczyniu rozcieramy żółtko i następnie dodajemy je wcześniej przygotowanej mieszanki. Żółtko można wrzucić również od razu do mieszanki ale ciężej jest wtedy uzyskać jednolitą konsystencje. Gdy mleko w garnku się zagotuje dodajemy mieszankę. Całość mieszamy, najlepiej 8- ramienną rózgą ponieważ eliminujemy wtedy możliwość postania ewentualnych grudek. Całość doprowadzamy do ponownego zagotowania. Odstawiamy do wystudzenia i od tego momentu nigdy nie sięgniemy po budyń z torebki. Bon appetit!