Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Ciasto z wiśniami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczne i bardzo proste ciasto, które możemy przygotowywać niemal cały rok z różnymi dodatkami - u mnie świeże wisnie

Ciasto z wiśniami i kruszonką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto z wiśniami i kruszonką

 

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 6-7 łyżek cukru
  • 6-7 łyżek mąki
  • 1 kg wiśni

Sposób przygotowania:

Ciasto z wiśniami i kruszonką
Wiśnie umyć i wydrylować.

Masło zagnieść z cukrem i mąką na kruszonkę- w razie potrzeby dodać więcej cukru i mąki.

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodać żółtka i zmiksować. Wlać olej i wsypać przesitowaną mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto przelać do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto rozłożyć wiśnie (opcjonalnie można posypać cukrem). Na wierzch pokruszyć ciasto na kruszonkę.

Piec ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Ciasto z wiśniami i kruszonką
składniki na kruszonkę zagniatamy i rozsypujemy na wisniach
Ciasto z wiśniami i kruszonką
wiśnie nalezy umyć i wydrylować przed dodaniem do ciasta
Ciasto z wiśniami i kruszonką
wszystkie składniki na ciasto łączymy i przelewamy do blaszki
Ciasto z wiśniami i kruszonką
na cieście układamy wiśnie - mozna posypac je cukrem
Ciasto z wiśniami i kruszonką
ciasto pieczemy ok. godziny w 180 stopniach