Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1242]

Budyniowe naleśniki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zaciekawiły mnie te naleśniki z proszkiem budyniowym. Postanowiłam przygotować swoją wersję. Naleśniki są niezwykle pachnące, chrupiące i pyszne. Dodam, że wychodzą bardzo cieniutki i nie chłoną tłuszczu. Polecam podać z ulubionymi dodatkami.

Budyniowe naleśniki

Składniki:

Budyniowe naleśniki

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i po 40 g każdy )
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 12 lekko kopiastych łyżek mąki tortowej
  • 400 ml zimnego mleka
  • 50 ml wody gazowanej
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Budyniowe naleśniki
1. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy aż ciasto będzie jednolite i bez grudek. ( Budynie dodajemy w proszku. Ciasto wychodzi dość rzadkie i takie ma być) . Następnie ciasto odstawiamy na około 30 minut żeby odpoczęło.

2. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cieniutkie naleśniki do zrumienienia z obu stron.

3. Podajemy ciepłe lub zimne z ulubionymi dodatkami. Smacznego życzę.

Rady:

Z przepisu wyszło mi 14 naleśników o średnicy 20 cm.