jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Szpinakowe naleśniki na słodko

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zielone naleśniki to pomysł na urozmaicenie tego pysznego, lubianego zwłaszcza przez dzieci dania. Możemy podać je z dowolnymi dodatkami: serem, kremem czekoladowym, czy ulubionym dżemem. Polecam!

Szpinakowe naleśniki na słodko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szpinakowe naleśniki na słodko

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki,
  • Ok 4 szklanki mleka,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • Około 250 gram świeżych liści szpinaku,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Szpinakowe naleśniki na słodko

ETAP 1

Szpinakowe naleśniki na słodko
Umyty szpinak osuszamy.

Szpinak myjemy i osuszamy .

ETAP 2

Szpinakowe naleśniki na słodko
szpinak dokładnie miksujemy

Osuszony kroimy na mniejsze części. Pokrojony przekładamy do miseczki wraz z dwoma jajkami. Tak przygotowany miksujemy.

ETAP 3

Szpinakowe naleśniki na słodko
przygotowujemy szpinakowe ciasto naleśnikowe

Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego cukier, pozostałe 2 jajka, proszek do pieczenia oraz szpinakowy mus. Składniki miksujemy do uzyskania jednolitego, zielonego ciasta.

ETAP 4

Szpinakowe naleśniki na słodko
smażymy naleśniki

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz wylewamy porcje ciasta szpinakowego.
Naleśniki smażymy na małym ogniu z obu stron. Gotowe.