jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Szpinakowo- drobiowe kotleciki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Drobiowe kotleciki z dodatkiem szpinaku to idealny pomysł na szybki obiad. Do tego młode ziemniaki, zielona sałata i mamy pyszne danie.

Szpinakowo- drobiowe kotleciki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szpinakowo- drobiowe kotleciki

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Szpinakowo- drobiowe kotleciki

ETAP 1

Szpinakowo- drobiowe kotleciki
osuszone liście szpinaku przysmażamy

Liście szpinaku przepłukujemy i osuszamy. Tak przygotowane przysmażamy na niewielkiej ilości oleju do utraty objętości. Gotowy zdejmujemy z ognia i studzimy.

ETAP 2

Szpinakowo- drobiowe kotleciki
pokrojony filet łączymy z przyprawami i czosnkiem

Między czasie umyty i osuszony filet kroimy w drobną kostkę. Do pokrojonego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Składniki mieszamy.

ETAP 3

Szpinakowo- drobiowe kotleciki
składniki placuszków umieszczamy w misce

Przestudzony szpinak, jajko oraz mąkę dodajemy do mięsa.

ETAP 4

Szpinakowo- drobiowe kotleciki
mieszamy składniki placuszków

Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.

ETAP 5

Szpinakowo- drobiowe kotleciki
placuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia

Na patelni rozgrzewamy olej. Z przygotowanej masy wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki. Uformowane wykładamy na rozgrzany tłuszcz.

Kotleciki smażymy z dwóch stron do miękkości.

Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku